Semelknedli – knedli od žemljica s umakom od gljiva
Sastojci:
Za knedle:
» 400 g žemlji (od prethodnog dana)
» 3 jaja
» 200 ml MEGGLE mlijeka
» 20 g MEGGLE Alpinesse classic maslaca
» 2 glavice ljutike
» 1 režanj češnjaka
» 1 žlica sjeckanog peršina
» prstohvat muškatnog oraščića
» povrtna juha
» sol
» mljeveni crni papar
» krušne mrvice
Za umak od gljiva:
» 150 g šampinjona
» 1 glavica luka
» 30 g MEGGLE Alpinesse classic maslaca
» 15 g glatkog brašna
» 200 ml MEGGLE vrhnja za kuhanje
» 15 ml soka od limuna
» 1 žlica sjeckanog peršina
» sol
» mljeveni bijeli papar
» krušne mrvice
Priprema:
Za knedle:
Žemlje narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i posolimo. U zasebnoj zdjeli razbijemo jaja, ulijemo mlijeko, promiješamo i prelijemo po kockicama žemlji. Zatim rukom izmiješamo sastojke, malo utisnemo i ostavimo pola sata da se namoče. U tavi, na rastopljeni maslac dodamo sjeckanu ljutiku, malo posolimo i na slaboj vatri pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo protisnuti češnjak, sjeckani peršin. Čim češnjak zamiriše maknemo s vatre i prelijemo preko natopljenih žemlji. Zatim naribamo muškatni oraščić, dodamo malo papra, izmiješamo sastojke te rukama nježno umijesimo tijesto (ne gnječimo, a ukoliko se smjesa lijepi, umijesimo malo krušnih mrvica). Tako pripremljenu smjesu ostavimo otprilike 15 minuta da odstoji. Zatim vlažnim rukama oblikujemo knedle, uvaljamo ih u krušne mrvice i stavljamo u vreli povrtni temeljac te kuhamo na laganoj vatri 15 minuta.
Za umak od gljiva:
U tavi na maslacu popržimo sjeckani luk dok ne omekša. Potom dodamo na četvrtine narezane šampinjone, sok od limuna i sve zajedno pirjamo 3-4 minute. Zatim sastojke posipamo brašnom, promiješamo i sve zajedno prelijemo vrhnjem za kuhanje dok umak malo ne zgusne. Na kraju umak posipamo svježe sjeckanim peršinom.