Kuhani štrukli s svježim sirom
Sastojci:
Tijesto:
» 350 g brašna
» 1 žumanjak
» 30 ml ulja
» 1 žličica soli
» 200 ml mlake vode
Nadjev od sira:
» 500 g MEGGLE svježeg sira
» 2 žumanjka
» ½ žličice soli
Umak:
» 1 glavica crvenog luka
» ½ svježe crvene paprike
» 2 režnja češnjaka
» 1 žlica koncentrata rajčice
» 1 list lovora
» ½ žlice mljevene slatke crvene paprike
» ¼ žličice mljevene ljute crvene paprike
» 1 žlica sjeckanog peršina
» ulje, sol
Priprema:
Sve sastojke za tijesto pomiješamo i umijesimo vučeno tijesto. Gotovo tijesto oblikujemo u kuglu i položimo ga na lagano namašćen tanjur. Odozgo također premažemo tankim slojem ulja da se za vrijeme stajanja (odmaranja) ne suši i ostavimo ga da odleži 1h na toplom. U zasebnu zdjelu stavimo svježi sir, žumanjke, sol i izmiješamo sastojke. Odležano tijesto premjestimo na brašnom posipanu veću kuhinjsku krpu, te ga razvlačimo iz sredine prema van u svim smjerovima. Razvučenom tankom tijestu odrežemo debele rubove. Početak tijesta nadjevamo hrpicama od svježeg sira u razmaku od 10 cm, s lijeva na desno.
Uz pomoć krpe (dižući je od sebe, prema gore) zamatamo tijesto. Rubom dlana utiskujemo tijesto između nadjevenih dijelova i rubom tanjura izrežemo štrukle. Na tavi, na ugrijanom ulju, popržimo sjeckani luk, dodamo na kockice narezanu svježu crvenu papriku, sjeckani češnjak, začinimo solju, malo promiješamo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša. Zatim umiješamo koncentrat rajčice, dodamo lovorov list, mljevenu ljutu i slatku crvenu papriku i izmiješamo.
Potom na umak složimo pripremljene štrukle od svježeg sira, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke i kada zavri, sve zajedno kuhamo 20-ak minuta na laganoj vatri. Pred sam kraj dodamo sjeckani peršin, kiselo vrhnje, promiješamo, pustimo da sve zavri i jelo možemo poslužiti.