Hladna predjela

Kiflice sa svježim sirom

3h i 10 min

Sastojci:

Tijesto:
» 300 ml MEGGLE mlijeka
» 500 g glatkog brašna
» 2 žumanjka
» 90 g MEGGLE kiselog vrhnja
» 42 g svježeg kvasca
» 250 g MEGGLE Premium maslaca (rastopljenog)

Nadjev:
» 1 žumanjak
» 250 g MEGGLE svježeg sira

Ostalo:
» 1 žumanjak za premazivanje
» sjemenke kima, sezama, maka
» krupna sol za posipanje
» ulje
» sol

Priprema:

U zdjelicu ulijemo 100ml mlakog mlijeka, dodamo 2 žlice brašna, žlicu šećera, natrgamo svježi kvasac i sastojke izmiješamo dok se kvasac ne rastopi. Ovako pripremljenu pjenicu ostavimo na toplom da se diže 20-30 minuta. U zdjelu mješalice za tijesto prosijemo brašno, ulijemo dignutu pjenicu, dodamo žumanjke, kiselo vrhnje, sol, rastopljeni maslac, preostalo mlako mlijeko i od sastojaka radimo jednolično tijesto 10-ak minuta (tijesto možemo izraditi i kuhačom "klofati" ili "izlupati").

Posudu s tijestom prekrijemo kuhinjskom krpom i stavimo je na toplo da se tijesto diže po prilici 1 h. Dignuto tijesto izvadimo na brašnom posipanu radnu površinu. Tijesto odozgo pobrašnimo da se ne lijepi za valjak, te ga izvaljamo na pravokutnik debljine do 1 cm. Cijeli maslac (250 g) iz hladnjaka ribežom naribamo na polovicu izvaljanog tijesta. Drugu slobodnu polovicu preklopimo preko tijesta s naribanim maslacem i spojena tijesta još jednom prevaljamo valjkom na debljinu do 1 cm. Izvaljano tijesto dva puta preklopimo da dobijemo kvadrat i pokriveno na 1/2 sata.

Ovaj postupak potrebno je ponoviti još dva puta kako bi se dobilo "savršeno" tijesto. Za to vrijeme u zasebnoj zdjeli napravimo nadjev - stavimo svježi sir, dodamo 1 žumanjak, posolimo i izmiješamo sastojke.
Kada smo odradili sve dosadašnje faze pripreme tijesta, na pobrašnjenoj radnoj površini ga izvaljamo na debljinu od 5 mm i narežemo na pravokutnike veličine 15x20 cm. Svaki pravokutnik dijagonalno prerežemo na pola kako bi dobili oblik s 2 trokuta. Svaki trokut na sredini šireg kraja nadjenemo žličicom pripremljene smjese od svježeg sira. Kutove trokuta na strani s nadjevom uvrnemo za cca. 1 cm prema unutra i nadjeveni dio smotamo u kiflicu.

Dobivene kiflice slažemo u lagano namašćen ili papirom za pečenje obložen lim, u razmaku od najmanje 2 cm, pokrijemo ih suhom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mjestu da se dižu 30-ak minuta. Prije stavljanja u pećnicu kiflice premažemo mješavinom žumanjka, žlice ulja i žličice mlijeka. Po želji, premazane kiflice posipamo sjemenkama kima, sezama, maka i krupnom soli. Ovako pripremljene kiflice stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 190°C, na donju razinu, 20-30 minuta.