10 jednostavnih trikova za uspješno kuhanje koji će vas spasiti u ključnim trenucima
Ako ste praktični i volite pojednostaviti te ubrzati stvari u životu, osobito kad je riječ o kuhanju – na pravom ste mjestu. Donosimo vam top savjete koje možete primijeniti u svim segmentima kuhanja, od spravljanja jela pa sve do čišćenja.
Kuhanje nekima predstavlja obavezu koju moraju svakodnevno izvršavati, a neki ga vide kao umjetnost i jedva čekaju pripremiti nešto ukusno. Uz razne oblike meditacije, joge i vježbanja, koji predstavljaju učinkovite načine opuštanja u ovom užurbanom svijetu, sve češće se preporučuje upravo kuhanje. Sjeckanje povrća, priprema slasnih obroka, pa čak i čišćenje kuhinje, mogu umiriti tijelo i um. U nastavku vam donosimo zanimljive trikove putem kojih ćete brže i kreativnije eksperimentirati u kuhinji, bilo da ste početnik ili pravi profesionalac.
Isprobajte ove savjete i trikove
1. Ako salatu niste iskoristili odmah nego dva ili tri dana stoji u hladnjaku, postoji mogućnost da su listovi uvenuli. Iako takva salata ne izgleda primamljivo i hrskavo, postoji način na koji je možete vratiti u život. U veliku posudu ulijte hladnu vodu te potopite sve listove, prekrijte folijom i stavite u hladnjak. Sutra ujutro dočekat će vas svježa salata, jednako hrskava kao na dan kad ste je kupili. Još jedan trik kojim se možete poslužiti kod usitnjavanja je – rezač za pizzu. Primjerice, ako pripremate salatu s piletinom, uštedjet ćete vrijeme tako da listove brzo usitnite ovim rezačem.
2. Kod pripreme mahuna tradicionalno ih čistimo tako što odstranjujemo njihove vrhove ručno. No umjesto da čistite jednu po jednu mahunu, jednostavnije je da ih sve poslažete u ravninu te nožem za povrće u dva poteza odstranite gornje i donje vrhove.
3. Kad je riječ o sirevima, mekani sir, primjerice mozzarellu, možete zamrznuti na 15 minuta radi bržeg i jednostavnijeg rezanja. A tvrđe sireve, poput goude, možete rezati na tanke šnite pomoću gulilice za krumpir. Kad režemo nožem, listovi sira često budu deblji nego što želimo, a uz pomoć gulilice dobit ćete tanke kriške savršene za sendvič.
4. Ultimativni trik koji se proširio TikTokom zauvijek nas je spasio od mučnog sjeckanja luka. Umjesto klasičnog rezanja i usputnog plakanja, sad na dasku za rezanje prvo stavite vlažan papirnati ubrus i zatim na njemu režite luk – bez suza! Originalna kreatorica videa objasnila je da kiselinu iz luka privlači izvor vode, što su inače naše oči, a u ovom slučaju ubrus je prvi izvor vode. No treba napomenuti da ta teorija nije znanstveno potvrđena. Ipak, možemo biti sretni što svoje suze možemo čuvati za neke sretnije trenutke!
5. Ako vam hitno zatreba maslac, a nemate vremena pričekati da omekša, stavite ga na čašu s vrućom vodom i ubrzat ćete proces. Još jedan savjet pomoći će vam pri kuhanju – kad pripremate pire krumpir, uvijek prvo dodajte maslac a zatim mlijeko. Osim što je pire tako kremastiji, izbjeći ćete “gumastu” smjesu koja nastaje ako se mlijeko umiješa u vrući krumpir prije maslaca jer se voda u mlijeku pomiješa s krumpirovim škrobom.
6. Sigurno vam se bezbroj puta dogodilo da je kiselo vrhnje stajalo dugo na sobnoj temperaturi. U tom slučaju vrhnje je pustilo vodu, koja se nakupila na vrhu, i sad je trebate ocijediti. Najlakši način da to učinite bez straha da će vrhnje ispasti u sudoper jest da skinete samo mali dio folije te okrenete čašicu naopako kako bi voda iscurila.
7. Bez obzira na to tostirate li sendviče ili tortilje, gotovo se uvijek dogodi da sir tijekom pečenja iscuri. Ako ga ne brišemo odmah, a uglavnom to ne radimo, zalijepit će se za unutrašnjost tostera i neće se moći tako lako očistiti. Zato ubuduće izrežite masni papir za pečenje i stavite kao podlogu na toster, pa poslije nećete imati posla s uklanjanjem sira i masnoće s tostera.
8. Ako jaja pustimo da se sama ohlade nakon kuhanja, poslije će biti mnogo teže skinuti njihovu ljusku. Zato se poslužite ovim trikom: nakon što se jaja skuhaju, stavite ih u novu posudu i pustite mlaz hladne vode da ih potpuno ohladi. Osim što ova metoda ubrzava cijeli proces, također olakšava skidanje ljuske.
9. Pileća prsa imaju bijele žilice koje je ponekad teško izvaditi a da se meso ne uništi. Zato nas je usrećio još jedan trend s TikToka, u kojem kreator videa vilicom “uhvati” bijelu žilicu koja viri, a drugom rukom, u kojoj drži papirnati ručnik, hvata žilu te je bez problema izvlači, dok ostatak mesa ostaje netaknut. Cijeli postupak pogledajte ovdje.
10. Četkica za zube odličan je alat za čišćenje ostataka hrane iz sifona. Barem jedanput u šest mjeseci preventivno očistite odvode, koristite prirodna sredstva poput alkoholnog octa, sode bikarbone ili soka od limuna jer nisu štetni za zdravlje i okoliš.
Vi ste chef svoje kuhinje!
Ne morate znati što je “posteljica od krumpira”, dovoljno je samo da imate strast prema kuhanju i želju za učenjem. Umijeće kuhanja usko se veže za stvaranje naših osobnih priča, sjećanja i dogodovština prilikom pripreme jela. Zbog toga, čak i ako niste profesionalac u kuhinji, osjećaj zadovoljstva nakon skuhanog jela je neprocjenjiv, a vjerujemo da se i vaši bližnji vesele vašim kuhinjskim kreacijama jer ljubav ipak ide kroz želudac!